Αναρωτιέμαι…

Τι είναι ναρκωτικά

Οποιαδήποτε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, κατηγοριοποιείται με τον όρο «ναρκωτικό».Τα ναρκωτικά ανάλογα με το είδος τους, επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό του ανθρώπου και μπορούν να προκαλέσουν σωματική ή/και ψυχική εξάρτηση.

Τι είναι η εξάρτηση

Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο.Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου, κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο). Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή την ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δυο μορφές εξάρτησης.

Ποιες συμπεριφορές είναι εξαρτητικές

Ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές εξάρτησης όχι μόνο με ουσίες. Εξαρτητικές μπορεί να είναι και οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους, με μέλη της οικογένειας, με τη δουλειά, με το υπερβολικό φαγητό, με τα τυχερά παιχνίδια, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν ερχόμαστε στη ζωή και για τα πρώτα χρόνια, βιώνουμε καταστάσεις εξάρτησης που είναι λειτουργικές και εξυπηρετούν ανάγκες της εκάστοτε ηλικιακής φάσης. Έχει σημασία μέσα από αυτή τη πορεία το άτομο να έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει και να αναπτύξει χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ζει αυτόνομα, μέσα από σχέσεις λειτουργικές που εμπεριέχουν την αλληλεξάρτηση αλλά όχι την απόλυτη εξάρτηση.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου κάνει χρήση ουσιών;

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπτώματα της χρήσης ουσιών, ιδιαίτερα όταν το παιδί μπορεί να βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Όμως, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν μια τέτοια συναισθηματική σχέση με το παιδί τους, ώστε πολύ νωρίτερα να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται άμεσα με τη χρήση και την εξάρτηση αλλά μπορεί να αφορούν προβληματική ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοια μπορεί να είναι:

 • Η παθητικότητα και η έλλειψη ανεξαρτησίας
 • Η έλλειψη αυτοπεποίθησης
 • Η απροθυμία να επιλύει συγκρούσεις και η αδυναμία να επιδεικνύει αυτοέλεγχο
 • Η αδυναμία να ξεπερνά τα προβλήματα και τις ματαιώσεις
 • Η δυσκολία να δημιουργεί και να διατηρεί φιλίες

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος τη διαφορά ανάμεσα στην κανονική εφηβική συμπεριφορά και στη συμπεριφορά που δημιουργείται από τη χρήση ουσιών. Αλλαγές που είναι ακραίες ή που διαρκούν περισσότερο από μερικές μέρες μπορεί να είναι μια ένδειξη.
Σκεφτείτε τις επόμενες ερωτήσεις:

 • Φαίνεται το παιδί σας απόμακρο, μελαγχολικό, κουρασμένο, απρόσεχτο σε σχέση με την προσωπική του περιποίηση;
 • Έχει αρχίσει να γίνεται εχθρικό, επιθετικό και μη συνεργάσιμο;
 • Έχει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του από χαρούμενο και ζωηρό σε σκυθρωπό, αμίλητο και κακόκεφο;
 • Έχουν χειροτερέψει οι σχέσεις του παιδιού σας με τα άλλα μέλη της οικογένειας;
 • Έχει απομακρύνει ή παρατήσει τους παλιούς του φίλους;
 • Παρουσιάζει χαμηλή σχολική απόδοση και πολλές απουσίες;
 • Έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τις αγαπημένες του δραστηριότητες;
 • Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του παιδιού σας όσον αφορά τη διατροφή και τον ύπνο του (π.χ. υπνηλία ή αϋπνία, απώλεια όρεξης);
 • Λέει πολλά ψέματα και παρουσιάζει έντονη μυστικοπάθεια;
 • Παρουσιάζονται ανεξήγητες απώλειες χρημάτων ή αντικειμένων από το σπίτι;
 • Παρουσιάζονται ασυνήθιστες μυρωδιές, λεκέδες ή σημάδια στο σώμα, τα ρούχα ή στο δωμάτιό του;
 • Έχετε βρει ασυνήθιστη σκόνη, χάπια, κομμάτια αλουμινόχαρτο, πλαστικά καλαμάκια, χαρτάκια για τσιγάρο, βελόνες ή σύριγγες;

Θετικές απαντήσεις στην πλειοψηφία αυτών των ερωτήσεων μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί κάνει χρήση ουσιών. Όμως, κάποιες από αυτές τις ενδείξεις μπορεί, επίσης, να εμφανίζονται σε ένα παιδί το οποίο δεν χρησιμοποιεί ουσίες αλλά μπορεί να έχει άλλα προβλήματα. Εάν έχετε αμφιβολία, ζητήστε βοήθεια.

 • Οποιαδήποτε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, κατηγοριοποιείται με τον όρο «ναρκωτικό». Τα ναρκωτικά ανάλογα με το είδος τους, επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό του ανθρώπου και μπορούν να προκαλέσουν σωματική ή/και ψυχική εξάρτηση.

 • Ο καπνός περιέχει πάνω από 4000 χημικές ουσίες, με πιο γνωστή τη νικοτίνη, η οποία είναι μία ιδιαίτερα εθιστική ουσία. Όταν ένας καπνιστής εισπνέει, η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο σε περίπου 8 δευτερόλεπτα. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό παλμό και αυξάνει την πίεση στο αίμα.
  Οι καπνιστές υποφέρουν από βήχα και μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο μακροπρόθεσμος εθισμός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες καρδιακές παθήσεις. Υπολογίζεται ότι το κάπνισμα συμβάλλει σε χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Άλλοι άνθρωποι που αναπνέουν τον καπνό σας, θα μπορούσαν να καταλήξουν με αναπνευστικές δυσκολίες, άσθμα ή ακόμα και καρκίνο.

 • Όπως οι περισσότερες ουσίες, το αλκοόλ μεγενθύνει όποια διάθεση έχετε όταν αρχίσετε να πίνετε. Είναι μια χαλαρωτική ουσία, που μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο κοινωνικοί. Το σώμα σας χρειάζεται μια ώρα για να απορροφήσει μια μονάδα αλκοόλ. Έτσι, αν καταναλώνετε αλκοόλ πιο γρήγορα, το σώμα σας δε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτήν την ουσία.
  Εάν ένας άνθρωπος πίνει λογικά, δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Πολλοί, όμως, άνθρωποι βρίσκονται με το αλκοόλ εκτός ελέγχου. Η εξάρτηση από το αλκοόλ έρχεται αργά, αλλά σταθερά. Ανεξέλεγκτη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μέθη, δηλητηρίαση, κώμα, ακόμα και στο θάνατο. Η μακροπρόθεσμη χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως την κίρρωση του ήπατος, τον καρκίνο του στομάχου και καρδιακές παθήσεις.

 • Η κάνναβη εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές. Είναι ένα ήπιο παραισθησιογόνο. Το κάπνισμα ενός τσιγάρου καθιστά τους περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους. χαλαρωμένους και σε ηρεμία, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Έχει επιπτώσεις στο συντονισμό, ενώ κάποιος που κάνει αυξημένη χρήση θα έχει ερεθισμένα μάτια και ξηρό στόμα.
  Το κάπνισμα κάνναβης είναι επιβλαβέστερο από το να καπνίζεις καπνό, καθώς η κάνναβη έχει υψηλότερη συγκέντρωση χημικών, που προκαλούν καρκίνο.Η συστηματική βαριά χρήση δυσκολεύει την προσπάθεια κάποιου να μάθει και να συγκεντρωθεί. Η συχνή χρήση μπορεί να μειώσει το σπερματικό επίπεδο και να καταστείλλει τη δημιουργία ωαρίων στις γυναίκες. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης ενδέχεται να επιδεινώσει τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου, καθώς επίσης να συμβάλει στην εκδήλωση ψυχωτικών διαταραχών όπως παράνοια και σχιζοφρένεια.

 • Συνήθως οι χρήστες το παίρνουν ως χάπι. Μερικοί όμως το εισπνέουν από τα ρουθούνια. Επιδρά στον ψυχισμό και προκαλεί παραισθήσεις. Ταυτόχρονα ερεθίζει τον εγκέφαλο και διεγείρει έντονα πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  Επίσης, προκαλεί σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, έντονο άγχος και παράνοια. Τα σωματικά προβλήματα που προκαλούνται είναι προβλήματα στην όραση, ρίγος και ιδρώτας, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και αθέλητο τρίξιμο των δοντιών.

 • Η ηρωίνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό,που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί. Μπορεί να καπνιστεί, να εισπνευστεί από τη μύτη ή να διαλυθεί σε υγρή μορφή για ενέσιμη χρήση. Επιβραδύνει τη λειτουργία του σώματος και καταπραϋνει το σωματικό και ψυχικό πόνο. Μια μικρή δόση δίνει στο χρήστη ένα συναίσθημα ζεστασιάς και ευημερίας, ενώ οι μεγαλύτερες τον καθιστούν νυσταλέο και πολύ χαλαρωμένο
  Αυξημένες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες σε κώμα, ακόμα και σε θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια. Επίσης, είναι πιθανό να προκληθεί θάνατος και από υπερβολική δόση ή από νοθευμένη χρήση. Προκαλεί ισχυρή ψυχολογική και σωματική εξάρτηση. Τέλος, υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση κοινών συριγγών με άλλους χρήστες, όπως ηπατίτιδα και AIDS.

 • Η κοκαϊνη είναι μια άσπρη σκόνη που διαιρείται συνήθως σε γραμμές και εισπνέεται από τη μύτη. Μπορεί να καπνιστεί, ενώ κάποιες φορές γίνεται ενδοφλέβια χρήση της. Όσοι παίρνουν κοκαϊνη αισθάνονται σε εγρήγορση, αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος τους και η καρδιά τους χτυπάει γρηγορότερα. Πρόκειται για πολύ εθιστική ουσία και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ισχυρή ψυχολογική εξάρτηση λόγω των αλλαγών στον εγκέφαλο.
  Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κοκαϊνης αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα με αυξημένο άγχος και παρανοϊκές ιδεές. Είναι μια γνωστή αιτιά κρίσεων πανικού. Η μεγάλη και συχνή χρήση της μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία. Η ανάμιξη του αλκοόλ και της κοκαϊνης μπορέι να είναι θανάσιμη.