Η κα. Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ''ΟΡΦΕΑΣ'', μιλάει για τις δράσεις, τις παρεμβάσεις και τις υπηρεσίες στον τομέα της ψυχικής υγείας που προσφέρει ο φορεας.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας» Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού παρατήρησε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι μεγάλες στην ψυχοκοινωνική υγεία των πολιτών, ενώ προέτρεψε άπαντες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, η πρόεδρος τόνισε πως η κοινωνία δοκιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία κι «αυτό έχει επιπτώσεις και στην ψυχοκοινωνική μας υγείας. Οπότε η δουλειά μας στο Κέντρο γίνεται ακόμα πιο σημαντική». 

Το Κέντρο Πρόληψης στη Ροδόπη λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, οπότε «ξέρουμε πως έχει εξελιχθεί η διαδικασία της ψυχοκοινωνικής υγείας των ανθρώπων της περιοχής και πόσο έχε επηρεαστεί και από την πανδημία που μας πλήττει τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα που πηγάζουν από την πανδημία». Κατά την ίδια οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εντοπίζονται στις ηλικιακές ομάδες των εφήβων και των παιδιών, που λόγω του κορωνοϊού στερήθηκαν για αρκετό καιρό την δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Πολύ σημαντικό το να εμβολιασθούν τα παιδιά»
Η κα Μουσταφά Ογλού τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στα παιδιά. Όπως δήλωσε «είναι πολύ σημαντικό να εμβολιασθούν τα παιδιά και είμαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Θέλω να παροτρύνω τους γονείς να τα κάνουν (να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους)» και συμπλήρωσε το εξής: «Πραγματικά τα παιδιά έχουν κάνει τόσα εμβόλια μέχρι να φτάσουν στην ηλικία που  πάνε στο σχολείο και δεν έχουμε ψάξει ποτέ τι έχουν αυτά τα εμβόλια. Πρέπει τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο και να είναι υγιείς».

Δράσεις του Κέντρου
Κάθε χρόνο το Κέντρο προγραμματίζει τις δράσεις του σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για δράσεις που φυσικά αφορούν τα σχολεία.

 

«Εμείς προγραμματίζουμε να συνεχιστεί η δουλειά μας και εάν κληθούμε να το κάνουμε διαδικτυακά θα το κάνουμε έτσι», σημείωσε η κα Μουσταφά Ογλού για το πως θα γίνουν οι δράσεις του Κέντρου λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της το Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει μπει σε κάθε σχολείο του Νομού, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα που βρίσκονται στην ορεινή Ροδόπη και έχει σκοπό να συνεχίσει τις δράσεις του με όρεξη και διάθεση.

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ

https://soundcloud.com/87-5fm/o5fu1ihrldpp?fbclid=IwAR0vZUNJnEUkpU3BPvkLnpzMQxJegaugFWtgAq2BzDLfa1WGx6T4MHkTWGk