Καλτσεράς Άκης – Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής

Στο σχολείο μας κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» προγράμματα που αφορούσαν τη μετάβαση στο Γυμνάσιο (ΣΤ΄ τάξη: πρόγραμμα «Πάμε Γυμνάσιο»), τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την αυτοεκτίμηση, τα όρια και τους κανόνες κ.ά. Τα προγράμματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και βοηθητικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η συνεργασία μας με τους ψυχολόγους που υλοποίησαν τις δράσεις, κ. Σπύρο Βόλτση, κα Ερμίνα Κοντακίδου και κα Σερήφ Σερικέ, ύπηρξε άψογη.
Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», μέσω των στελεχών του ήταν δίπλα στο σχολείο όποτε ήταν απαραίτητο. Γιατί δεν είναι μόνο οι, ούτως ή άλλως, εποικοδομητικές συναντήσεις με τους μαθητές και η διεξαγωγή προγραμμάτων. Είναι τα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν σε ένα σχολείο, στην επίλυση των οποίων η επικοινωνία και η συνεργασία με τον κ. Βόλτση, την κα Κοντακίδου και την κα Σερήφ προσέφερε τα μέγιστα.
Ευχαριστούμε πολύ για τον επαγγελματισμό, το ενδιαφέρον και τη βοήθειά σας.

Ομάδες γονέων (2015-16)

Καταρχήν, ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου από τέτοιου είδους δράσεις στην πόλη μας. Οι εντυπώσεις μου από την ομάδα γονέων ήταν πολύ θετικές και αυτό γιατί αφενός έμαθα πώς να αντιμετωπίζω κάποιες δυσκολίες μέσα στην οικογένεια και ειδικότερα σε ό,τι έχει σχέση με το παιδί και αφετέρου το να μοιράζεται ο καθένας τις ανησυχίες του και τα προβλήματά του έδρασε λίγο ψυχοθεραπευτικά πάνω μου διότι «διαπίστωσα» ότι δεν είμαι η μόνη που με απασχολούν παρόμοια θέματα. Επίσης σε κάποια θέματα ίσως θα ήθελα πιο σαφείς θέσεις σε σχέση με το τι είναι σωστό ή όχι αλλά και πάλι η βοήθεια ήταν σημαντική.
Γνώμη μου είναι ότι οι σχολές γονέων θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές και τακτικές και θα έπρεπε να τις παρακολουθούν οι γονείς όχι μόνο για τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών τους συνεχώς. Είναι σημαντικότατο να μεγαλώνουμε ψυχικά υγιή παιδιά από τα οποία θα προκύψουν επίσης ψυχικά υγιή παιδιά. Τα παιδιά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας και όσο πιο σωστά μεγαλώσουν τόσο τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα στην κοινωνία και αυτό είναι ιδιαίτερα τώρα πιο αναγκαίο που κάποια φαινόμενα των καιρών (και όχι μόνο) όπως πχ το bullying αντικατοπτρίζουν τα προβληματικά περιβάλλοντα στα οποία μεγάλωσαν κάποια παιδιά.

Μωυσίδου Κατερίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, * Ομάδες Γονέων (2015-16)

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την άψογη οργάνωση των ομάδων γονέων, που πραγματοποιήσατε στον Γ΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής.

Με εκτίμηση,

Βόλακλη Ξανθή – Διευθύντρια Γ’ Π.Σ. Κομοτηνής

Ως Γ΄Παιδικός Σταθμός θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» και ιδιαίτερα την κα Κοντακίδου Ερμίνα, γιατί μέσα από τη δημιουργία της ομάδας γονέων και τις συναντήσεις που ακολούθησαν και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του παιδικού σταθμού μας με θέμα: «αιτίες εξαρτητικής συμπεριφοράς των νηπίων», διαπιστώθηκε ότι οι γονείς επωφελήθηκαν αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας ο καθένας ξεχωριστά το πρόβλημά του.

Ευελπιστούμε για επόμενες συναντήσεις!!
(Σχολ. Έτος 2015-2016)

Βαλσαμάκη Χριστίνα – Σχολική Σύμβουλος 18ης Περιφ. Π.Α. Ροδόπης

Η Σχολική Σύμβουλος της 18ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ροδόπης και οι νηπιαγωγοί της Ροδόπης ευχαριστούν το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» για την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική βοήθεια που πρόσφερε, όπου αυτή χρειάστηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια σε γονείς νηπίων της Ροδόπης. Ιδιαιτέρως δε, ευχαριστούν τις ψυχολόγους κ. Ερμίνα Κοντακίδου και κ. Σερικέ Σερήφ για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη προσφορά τους, ως εισηγήτριες, στο πρόγραμμα παρέμβασης, με θέμα «ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ-ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 100 γονείς και 50 νηπιαγωγοί των νηπιαγωγείων των Δήμων Σαπών, Κομοτηνής και Ιάσμου. Υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2015-2016 και διήρκησε 80 ώρες. Προσδοκώντας στη συνέχιση της δημιουργικής αυτής συνεργασίας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο, το οποίο επιτελείτε στη Ροδόπη.

Με εκτίμηση,